Zonneboiler en collectoren

Zonneboiler verzamelbak

De vacuümbuizen

De vacuümbuis of heatpipe is geoptimaliseerd in geometrie en prestaties. De buizen van de zonneboiler bestaande uit twee glazen buizen, die gesloten zijn aan de ene kant in een halfronde vorm en samengesmolten aan de andere kant. De ruimte tussen de buizen wordt gevacumeerd en vervolgens hermetisch gesloten (vacuüm isolatie). 

De zeer absorberende laag bevindt zich in een vacuüm aan de buitenkant van de binnenbuis. Door hun ronde absorberende oppervlak hebben de afzonderlijke buizen altijd de optimale oriëntatie op de zon. Een permanente vacuüm van de buizen is gegarandeerd, omdat het een zuiver glascomposiet is zonder overgang van glas naar metaal. Voordelen: zuivere glas-glas verbinding, hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

De CPC-spiegel

Om de efficiëntie van de vacuümbuizen te verhogen, bevindt zich een sterk reflecterende, weer-en verouderingsbestendige CPC-spiegel (Compound Parabolic Concentrator) achter de vacuümbuizen. De speciale spiegel geometrie zorgt ervoor dat direct en diffuus zonlicht op de vacuümbuis valt, zelfs bij ongunstige instralingshoeken. Door de speciale spiegel geometrie is de energieopbrengst door de loop van de dag nagenoeg gelijk waardoor de zonneboiler de hoogst mogelijke opbrengst heeft.

Verzamelbak met warmteoverdrachtseenheid

In de RVS verzamelbak van de zonneboiler bevindt zich de verzamel en distributie buis. In elke vacuümbuis zit een met glycol doorstromende RVS U-buis, die is aangesloten op de verzamel/distributieleiding. De roestvrijstalen buizen worden op zodanige wijze vervaardigd dat een minimum aan soldeerpunten noodzakelijk is. Het resultaat is een hoge mate van veiligheid tegen lekken en een vermindering van de interne verstoppingen. De RVS U-buis wordt in een thermische geleidende plaat in de vacuümbuis gevouwen, welke de warmte van de binnenbuis naar de RVS U-buis overdraagt. Door het doorstroom principe is de zonneboiler een stuk efficiënter!

Doorstromende zonnecollector
Doorstromende zonnecollector
Zonnecollector met CPC-spiegel
Zonnecollector met CPC-spiegel
Verzamelbak van de zonneboiler
Verzamelbak van de zonneboiler


Onderhoudsvriendelijk

 • Indien noodzakelijk is een gemakkelijke en snelle uitwisselbaarheid mogelijk van de buizen en de CPC-spiegel, zonder gereedschap en zonder het systeem te legen, dankzij de "droge verbinding" van de buizen 
 • Eenvoudige recycling van de afzonderlijke componenten

Beste kwaliteit

 • Extreem hoge energieopbrengst met een klein bruto collector oppervlak
 • Minimale warmteverliezen, zelfs bij zeer koude omgevingstemperaturen en hoge collector temperaturen
 • Hoge duurzaamheid en kwaliteit
 • Hoge bedrijfszekerheid en lange levensduur dankzij het gebruik van hoogwaardige, corrosie bestendige materialen
 • Hoge bedrijfszekerheid door de “droge aansluiting” van de vacuümbuizen op het circuit

Fabricage zonnecollectoren
Fabricage heatpipes

Constructie

 • Hagel en schokbestendig
 • De warmte wordt van de binnenste glazen buizen met behulp van de warmtegeleidende platen overgedragen op de roestvrijstalen U-buizen.
 • De hydraulische collectoraansluitingen zijn uiterst veilig. Ze zijn slijtvast en als duurzame, metalen afdichtingstechniek lekvrij uitgevoerd
 • Hoog collectoroppervlak, kan in serie worden aangesloten tot een bruto oppervlak van 13m2 (laag drukverlies; pomp van 6m vereist)
 • Volledig recyclebaar dankzij montagevriendelijke constructie en recyclebare materialen

Eenvoudige montage

 • Korte montagetijden dankzij volledig voor-gemonteerde collector eenheden en eenvoudig en flexibel uit te breiden montage sets
 • Eenvoudige verbindingstechnologie voor het uitbreiden van meerdere collectoren naast elkaar met de meegeleverde schroefverbindingen. Geen verdere leidingen en thermische isolatie vereist
 • Dankzij de symmetrische collector opbouw is plaatsing van de sensor links of rechts mogelijk
 • De aanvoer en retour kunnen links of rechts op de verzamelbak worden aangesloten
 • Veilige montage dankzij het afgeronde ontwerp
 • Met een zon beschermende folie die bij de levering is inbegrepen, kan het zonnesysteem zelfs in sterk zonlicht in bedrijf worden gesteld
 • De handriemen, bevestigd aan het collectorframe, maken een veilig en eenvoudig transport en montage mogelijk

Vlakke plaat collectoren

In het geval de voorkeur uitgaat naar vlakke plaat collectoren, leveren wij de vlakke platen van Thermic Energy. Van deze fabrikant kunnen wij ook de zonneboilers leveren. De buis collectoren van Thermic Energy hebben een goede prijs-kwaliteit maar zijn echter niet voorzien van het unieke glycol doorstroom principe en de CPC spiegels zoals de collectoren van SolCol.


"Goede prijs kwaliteit"

In de gesloten vacuum buizen zit een gas. Wanneer de zon op de collector schijnt, stijgt het warme gas naar de bovenkant van de collector vacuum buis. Doordat de bovenkant van de buis opwarmt draagt deze de warmte over aan het koude glycol in de verzamelbak. Het glycol wordt vervolgens rondgepompt door het systeem. Doordat deze collectoren eenvoudiger te fabriceren zijn, hebben ze een gunstige prijs-kwaliteit. Een nadeel is de lagere opbrengst per collector oppervlak. Deze collectoren dienen op locatie samengebouwd te worden. Van Thermic Energy leveren wij ook de vlakke plaat collectoren, buffervaten en boilers. De heatpipes van Thermic zijn leverbaar in 18, 22 en 30 buizen per set.

Thermic zonnecollector 18 buizen  
Collector opbrengst per jaar (50 °C / Wu¨rzburg)  1039 kWh
Vanafprijs per collector (exclusief btw)

 €1.410,-

Indicatieve prijs per kWh  €1,36

Hoogte

 2000 mm

Breedte

 1600 mm
Gewicht  62 kg

Bruto oppervlakte (dakoppervlakte)

 3,32 m2

Apertuur oppervlakte (vangt zonstraling op)

 1,70 m2

Collector inhoud

 1,8 liter

Maximale bedrijfsdruk

 6 bar

Hagelbestendigheid (ISO 9806)

 25 mm

De Solar Keymark testrapporten en de uitgebreide handleidingen kunt u via onderstaande knop downloaden.

"Alleen het beste is goed genoeg"

De glycol voerende roestvrijstalen buis is niet alleen in de verzamelbak maar ook in de collector vacuum buizen aanwezig. Het glycol warmt op door direct contact met het zonlicht en wordt na het bereiken van de ingestelde temperatuur rondgepompt door het systeem. Het glycol doorstroom principe zorgt voor een hogere opbrengst op een kleiner oppervlak. De CPC spiegel draagt bij aan een optimaal rendement doordat er, ook bij weinig licht of een niet ideale hoek, altijd zon op de collector buis valt. De SolCol collector wordt volledig gemonteerd geleverd en heeft de meeste opbrengst op het kleinste dakoppervlak! De doorstromende buizen van SolCol zijn leverbaar in 6, 12 en 18 buizen per set. 

SolCol zonnecollector 18 buizen 

 

Collector opbrengst per jaar (50 °C / Wu¨rzburg)

 1988 kWh

Vanafprijs per collector (exclusief btw)

 €1.640,-

Indicatieve prijs per kWh

 €0,83

Hoogte

 1640 mm

Breedte

 2090 mm
Gewicht  48 kg

Bruto oppervlakte (dakoppervlak)

 3,42 m2

Apertuur oppervlakte (vangt zonstraling op)

 3,00 m2

Collector inhoud

 2,6 liter

Maximale bedrijfsdruk

 10 bar

Hagelbestendigheid (ISO 9806)

 35 mm

De Solar Keymark testrapporten en de uitgebreide handleidingen kunt u via onderstaande knop downloaden.